Make your own free website on Tripod.com

AT-TAKWIR: Tafsir Ayat 1 - 14


[Index] [Muqaddimmah Juz Amma] [Ayat 15 - 29] [Maklum Balas] [Carian]

Surah At-Takwir (Menggulung) dtermasuk golongan surah-surah MAKKIYAH. Mengandungi 29 ayat, 104 kalimah, 530 huruf.

Bismillahiramanirahimi

Ayat 1 - 14

 1. Apabila matahri telah digulung(hilang cahayanya).

 2. Dan apabila bintang-bintang bertaburan (berjatuhan).

 3. Dan apabila gunung-gunung itu pergilah (hilang dari muka bumi hancur bertaburan menjadi debu).

 4. Dan apabila unta-unta yang bunting diabaikan (ditinggalkan tidak digembalai).

 5. Dan apabila binatang-binatang liar dihimpungkan (kemudian daripada bangkit supaya dikisahkan setengahnya bagi setengahnya kemudian semua binatang itu menjadi tanah).

 6. Dan apabila lautan meluap menjadi satu (dan dinyalakan).

 7. Dan apabila ruh-ruh telah dipertemukan dengan jasadnya (untuk dihidupkan kembali supaya dihisab segala amal perbuatan).

 8. Dan apabila bayi-bayi (perempuan) yang dikubur hidup-hidup itu ditanya.

 9. Karena dosa apakah ia dibunuh (sesungguhnya mereka tidak berdosa).

 10. Dan apabila catatan amal perbuatan telah dibentangkan (untuk diperiksa segala amal perbuatan hamba).

 11. Dan apabila langit telah dilenyapkan.

 12. Dan apabila neraka jahem telah dinyalakan.

 13. Dan apabila syurga telah dihampirkan (kepada isinya).

 14. (Maka di saat itulah) mengetahui tiap-tiap jiwa apa yang telah dihadirkannya (dilakukannya dari pada amal perbuatan yang baik dan jahat untuk menerima balasan dari amal perbuatannya).

KETERANGAN
Dalam ayat-ayal ini Allah menyebut kejadian yang akan terjadi pada hari kiamat, untuk diketahui oleh pembaca Al Quran betapa hebat dan dahsyatnya keadaan ketika itu, dan justru pada saal yang sedemikian ilu tiap orang yang melihat segala amal perbuatan yang pernah dilakukannya tergambar jelas di depannya, di samping itu ia juga melihat apa yang akan menjadi balasan dari amal perbualannya, karena itu bagi yang melihat amal kebaikannya ia ingin andaikan dapat menambah amal kebaikannya sedang yang melihat amal kejahatannya ia menyesal andaikan dahulu tidak berbuat sedemikian, dan di sana pula nyata baginya bahwa semua keterangan ajaran para Rasul itu benar dan bukan palsu atau dusta.

Kedatangan hari kiamat tidak dapat kita tentukan, dan apabila ditiup sangkakala untuk kali pertama maka terjadilah kiamat. Semua hidupan akan dimatikan ketika itu.

Beberapa lama kemudian (setengah ulama' berkata setelah 40 tahun dari tiupan pertama), tiupan yang kedua ditiupkan untuk menghidupkan kembali untuk diperiksa segala amal perbuatan. Pada ketika itulah segala suratan amalan akan dibentangkan dan terbongkarlah segala perbuatan kita sama ada baik atau jahat.

Ubay bin Ka'ab ra, berkata: Enam ayat yang pertama itu bukti tanda hari kiamat, ketika manusia sedang sibuk di pasar (dengan urusan masing-masing), tiba-tiba dihilangkan cahaya matahari dan dalam keadaan yang sedemikian itu tiba-liba bintang berlaga sesama sendiri, jatuh berguguran kemudian gunung-gunung bergerak, sehingga jin merasa ketakutan dan lari kepada manusia, dan manusia juga akan lari kepada jin, sedang binatang-binatang semua berkumpul satu pada yang lain.


[Index] [Muqaddimmah Juz Amma] [Ayat 15 - 29] [Maklum Balas] [Carian]