Make your own free website on Tripod.com

AL-BURUJ: Tafsir Ayat 11 - 22


[Index] [Muqaddimmah Juz Amma] [Ayat 1 - 9] [Maklum Balas] [Carian]

Ayat 10 - 11

 1. Sesungguhnya orang-orang yang memfitnah (menyiksa) orang-orang mukmin lelaki dan orang-orang mukmin peremuan kemudian mereka tidak bertaubat maka untuk mereka azab neraka jahanam dan azab yang beruka pembakaran.

 2. Sesungguhnya orang-orang yang beriman dan beramal soleh bagi mereka (balasan) surga yang mengalir di bawahnya beberapa sungai, itulah kemenangan yang besar.

KETERANGAN
Demikianlah sudah menjadi sunnahtullah yang berlaku kepada makhluk_Nya orang-orang yang sesat selalu mengzalimi orang-orang yang beriman sebagai ujian kepada orang yang beriman. Kemudian jika mereka tidak bertaubat meraka akan diseksa di dalam api neraka dan bagi orang beriman yang lulus ujian itu akan dibalas dengan kenikmatan syurga.

Ayat 12 - 22

 1. Sesungguhnya (balasan) siksa Tuhanmu itu sangat keras.

 2. Sesungguhnya Dia-lah yang memulai (mengadakan makhluk pada awal mulanya), dan (Dia) mengulanginya menghidupkannya (kembali sesudah dimatikan).

 3. Dan Dia-lah Yang Maha Pengampun, dan sangat Pengasih.

 4. Dia pula yang mempunyai 'arasy Al-majid (yang sangat mulia).

 5. Dia-lah yang menjadikan segala apa yang dikehendakinya.(Di alam semesta ini, tiada sesuatu melainkan dengan kekuasaan dan kehendak Allah taala).

 6. Apakah telah sampai kepadamu (Muhammad) cerita (kebinasaan yang telah menimpa) kaum-kaum yang menetang (para nabi dan rasul yang diutus kepada mereka).

 7. Yaitu (puak-puak) Fir'aun dan Tsamud (kaum nabi Soleh)

 8. Bahkan orang-orang kafir (dalam segala masa dan tempat) selalu mendustakan.

 9. Dan Allah dari belakang mereka melenkungi (mengepung) mereka. (Sehingga kamu wahai Muhammad tidak usah gusar menghadapi mereka kerana walau bagaimana besar kekuatan lahir mereka jika Allah lengekunginya dengan kekuasaan Allah mereka akan jadi lemah)

 10. Bahkan (yang mereka dustakan itu) ialah Al Quran yang sangat mulia (dan sempurna).

 11. Yang tersimpan dalam lauh mahfudh. (Yakni terjaga dari segala perubahan atau pergantian dari tangan arang-orang yang jahil dan sengaja akan merosak agama Allah).

[Index] [Muqaddimmah Juz Amma] [Ayat 1 - 9] [Maklum Balas] [Carian]