Make your own free website on Tripod.com

AD-DUHAA: Tafsir Ayat 1 - 11


[Index] [Muqaddimmah Juz Amma] [Maklum Balas] [Carian]

Surah AD-DUHAA bermakna WAKTU DUHA termasuk golongan surah-surah MAKKIYAH diturunkan sesudah surah Al-Fajr. Mengandungi 11 ayat 40 kalimat dan 172 huruf.

Tersebut di dalam kitab Baidhawi bahawa Nabi saw. bersabda:
"Barang siapa yang mengaji (mempelajari) surah AD-DUHAA nescaya dijadikan dia daripada jumlah orang yang redha bagi Muhammad bahawa ia mendapat shyafaat serta sepuluh kebajikan disuratkan akan dia sebilang-bilangan anak yatim dan orang yang meminta".


Bismillahiramanirahimi

Ayat 1 - 11

 1. Demi waktu dhuha

 2. Dan (demi) waktu malam apabila ia sepi.

 3. Tuhanmu tidak akan (membiarkan) meninggalkan kamu (ya Muhammad) dan IA tidak benci padamu (sebagaimana dakwaan orang kaum musrikin).

 4. Dan sesungguhnya keadaan akhir mu lebih baik daripada permulaannya (yakni tiap hari engkau akan bertambah kemuliaan di sisi Allah).

 5. Dan Tuhanmu akan memberimu sehingga kamu akan redha. (Yakni Allah akan melimpahkan padamu nikmat-Nya sehngga engkau terasa puas dan rela).

 6. Tidakkah kau dahulu sebagai anak yatim, maka IA (Allah) memeliharamu.

 7. Dan didapati-NYA engkau tersesat (tercari-cari jalan yang benar) maka (lalu) diberi-NYA hidayat petunjuk.

 8. Dan didapati-NYA engkau miskin maka (lalu) diberi-NYA kekayaan.

 9. Adapun terhadap anak yatim maka jangan kau paksanya (berlaku keras terhadapnya).

 10. Dan terhadap orang yang minta-minta jangan kau hardik.

 11. Dan terhadap nikmat Tuhanmu hendaknya kau beritakan (jangan sembunyikan).

SEBAB-SEBAB TURUN AYAT:
Kata mufasir, Semasa di tanya oleh orang Yahudi akan Rusulullah saw. daripada perihal nyawa, Zulkarnain dan Ashabul Kahfi. Nabi saw menjawab maka sabda Nabi saw. "harap-harap esok ku kabarkan akan kamu (kerana menunggu wahyu dari Allah terlebih dahulu)", pada hal nabi saw. tidak mengucap insyALLAH. Selepas itu wahyu terhenti turun selama kira-kira 15 hari. Peristiwa ini sangat mendukacitakan Nabi saw.karena kuatir kalau dimurkai Tuhan dan setelah diketahui oleh orang kafir tentang hal itu maka mereka berkata bahawa Tuhan Muhammad telah meninggalkan Muhammad dan membencinya. Maka turunlah surah ini.

Setelah turun surah ini Nabi Muhammad saw. merasa sangat gembira lalu bertakbir. Kerana itu jadi sunatlah bertakbir pada akhir suruh ini.

KETERANGAN
Nabi Muhammad saw dilahirkan yatim kerana bapanya Abdullah telah meninggal dunia sebelum ia lahir, kemudian setelah Nabi saw. berusia 6 tahun Nabi saw. dibawa oleh ibunya Aminah ke Madinah untuk menzairahi kubur ayahnya. Dalam perjalanan pulang dari Madinah ibunya tiba-tiba sakit dan dan meninggal dunia di Abwaa', lalu Nabi saw dibela oleh datuknya Abdul Mutalib. Pada masa Nabi saw. berumur 8 tahun datuknya meninggal dan kemudian Nabi saw dipelihara oleh bapa saudaranya iaitu Abu Talib. Abu talib sangat menyayangi Nabi saw.. Nabi saw. dipelihara oleh Abu Talib sehinggalah Nabi saw. berkhawin dengan Khadijah ra. dan diutus menjadi Nabi saw.

Ibn Mas'ud ra. berkata: Rasulullah berbaring di atas tikar sehingga tampak bekas tikar itu di pinggangnya, dan ketika ia bangun aku mengusap pinggangnya sambil berkata kepadanya Ya Rasuhllah apakah kau dapat mengizinkan kami membuatkan alas di atas tikar jawab Nabi saw.: "Untuk apa bagiku dunia ini, perumpamaan aku dengan dunia bagikan seorang yang bepergian berkendaraan berhenti sebentar bernaung di bawah pohon kemudian ia pergi meninggalkannya".
(HR: Ahmad, Attirmidzi, dan Ibn Majah)


[Index] [Muqaddimmah Juz Amma] [Maklum Balas] [Carian]