Make your own free website on Tripod.com

AL-GHASYIYAH: Tafsir Ayat 1 - 16


[Index] [Muqaddimmah Juz Amma] [Ayat 17 - 26] [Maklum Balas] [Carian]

Surat AL-GHASYIYAH bermakna YANG MELIPUTI termasuk golongan surah-surah MAKKIYAH diturunkan sesudah surah Adz-Dzaariat. Mengandungi 26 ayat 92 kalimat dan 381 huruf.

Tersebut di dalam kitab Baidhawi bahawa Nabi saw. bersabda:
"Barang siapa yang mengaji (mempelajari) surah AL-GHASYIYAH maka dikira-kira (dihisab) Allah ta'ala akan dia dengan kira-kira yang mudah".


Bismillahiramanirahimi

Ayat 1 - 16

 1. Apakah telah sampai kepadamu berita tentang hari (kiamat) yang akan meliputi (semua makhluk dahsyat hebatnya)?.

 2. (Pada hari itu) beberapa wajah khusyuk (tunduk kerana) merasa hina.

 3. (Karena dahulu mereka yang telah) bekerja lagi kepayahan.

 4. Masuk ke dalam neraka yang sangat panas.

 5. Diberi minum dari air yang sangat panas.

 6. Tiada makanan bagi mereka melainkan "dhari" (pohon berduri jika kering menjadi racun).

 7. Yang tidak mengemukkan dan tidak pula menghilangkan kelaparan.

 8. (Dan sebaliknya beberapa) wajah (orang beriman) pada hari itu berseri-seri (tampak padanya tanda riang gembira dan nikmat).

 9. Merasa puas karena usahanya.(Karena dahulu ia selalu patuh pada turtunan nasihat agama Allah dan Rasulullah saw).

 10. Di dalam surga yang tinggi (yang tersusun tinggi, menurut tingkat derajatnya).

 11. Tidak terdengar di dalamnya kata-kata yang tak berguna.

 12. Di dalamnya (ada) mata air yang mengalir.

 13. Di dalamnya (ada) tempat tidur (istirahat) yang ditinggikan.

 14. Dan gelas-gelas dihantarkan (yang tersedia lengkap).

 15. Dan bantal-bantal yang tersusun rapi.

 16. Dan hamparan yang terhampar luas.

KETERANGAN
Rasullah saw. berjalan tiba-tiba ia mendengar suara wanit membaca Al-Quran. Maka ia berhenti mendengar bacaan dan ketika wanita itu membaca: Hal ataaka haditsul ghaa syiah, langsung dijawab oleh Nabi saw: Na'am qad jaa'ani: Ya telah sampai kepadaku. (Dari Amr bin Maimun).

Ketika Umar bin Alkhatthab r.a. berjalan di depan biasa seorang rahib tiba-tiba ia memanggil "hi Raahib", maka Rahib itu menjenguknya dari atas rumah tingkatnya, tiba-tiba Umar melihat padanya lalu menangis, ketika ditanya: "Mengapakah anda menangis ya Amirl mukminin?" jawabnya: Aku teringat pada ayat: Aamilatun naa shibah, tash laa naa ran haamiyah (ayat 3-4): (Bekerja keras akhirnya masuk neraka yang sangat panas mendidih).

Usamah bin Zaid ra. berkata: Rasulullah saw. bersabda: "Perhatikanlah, siapakah yang berkemas untuk mencapai syurga, sesungguhnya syurga itu tiada bandingannya, tiada susah payahnya. Demi Tuhan yang mempunyai kaabah, syurga itu cahaya yang berkiluan, bunga yang bergoyang, gedung yang kukuh kuat, sumber air yang selalu mengalir, buah yang masak, isteri yang cantik molek, perhiasan yang banyak, tempat indah dan nikmat kesenangan di tempat yang tinggi indah."
Sahabat berkata: Kamilah yang berkemas untuk mendapatkannya"
Nabi saw. bersabda: "Katakanlah insya Allah", maka sahabat berkata: "Insya Allah".
(R. Ibn Majah)

Dalam surat ini Allah menjelaskan suasana di hari kiamat yang akan meliputi semua makhluk, lerutama manusia, sehingga suasana manusia yang merasa rendah hina karena ia dahulu telah beramal dengan susah payah tetapi akhirnya masuk ke dalam jurang neraka yang sangat panas dan jika haus diberi minum air darah-bercampur nanah yang mendidih panas sedang makanannya pun tidak akan mengenyangkan malah akan bertambah seksa karena dahulu ketika di dunia tidak menurut kepada tuntunan nabi yang diutus Allah, hanya mengikut perkiraan akal pikiran sendiri dan pemuasan hawa nafsu syahwat semata-mata.

Di samping itu pada wajah-wajah makhluk yang berseri-seri, yang penuh tanda kesenangan dan kepuasan nikmat, karena puas terhadap amal perbuatan yang telah dilakukannya menurut tuntutan Allah dan Rasul-Nya patuh dan taat pada segala perintah dan larangan sehingga selamatlah ia dari kesesatan dan kebinasaan dunia akhirat, dan kini menghadapi akhirat dengan berbagai nikmat yang telah diwahyukan Allah kepada Nabi Muhammad saw. dalam ayat 10 hingga 15 ini.


[Index] [Muqaddimmah Juz Amma] [Ayat 17 - 26] [Maklum Balas] [Carian]